Hirvimakkaraa Nallikalliolla

HIRVIMAKKARAA JA TULISUUDELMIA NALLIKALLIOLLA

Lauantaina 28.11. Mikkelin Suomi-Unkari Seuran ”iskuryhmä” körötteli Someen Erä-Ässien komealle metsästysmajalle Someenjärven Nallikalliolle.
Ensikokema paikalle tullessa säväytti; piharakennuksen avoimista nähtiin juuri kaadettu hirvi ja kolme punanuttuista miestä täydessä työssä.

Keittiössä joulutortut juuri matkalla uuniin ja liedellä porisi makkaran mausteseos.

Hirvimiesten saatua työnsä tehdyksi, tulokahvien jälkeen ässien pomo Jaakko Syrjäläinen julisti tilaisuuden alkaneeksi, luovuttaen puheenvuoron
yliagronomi Bertalan Galambosille.

Bertalan esitelmöi videotykin avulla Unkarin ruokakulttuurista ja vähän historiastakin.

Unkarilaisten makkarahistorian näkökulmasta sialla oli merkittävä osa: ”Turkkilaiset valloittajat 1500 luvulla veivät kaiken muun veroksi paitsi siat, koska
muslimit eivät syö sikaa”. (Sianlihaa, läskiä tarvitaan myös hirvimakkarassa, ettei siitä tulisi liian kuivaa)

Kuulijakunta seurasi tiiviisti esitystä. Loppuaplodien jälkeen puheenvuoro siirtyi Suomi-Unkari yhdistyksen, Tulisuudelmatuotteen ”isälle” Pentti Peitolalle.

Ajatus unkarilaisin maustein suomalaiseen makuun sovitetusta makkarasta on saanut alkunsa jalkapallosta.

Mikkeliläiset vierailivat usein Unkarin Békéscsabassa, Mikkelin ystävyyskaupungissa ”kun siellä oli aina vihreä kenttä”. Huomattiin erinomainen paikallinen
makkara, tosin hieman tulinen pohjoismaiseen makuun. Mikkelissä Tulisuudelma on ollut yhdistyksen hittituote 14 vuoden ajan.

Nallikallion väelle tarjottiin maistiaisia – ja hyväksi havaittiin.

Tilaisuuden pääteema, hirvimakkaran valmistus Pentin opastamana käynnistyi innostuneen työryhmän voimin. Hirvimiehet ovat tottuneita keittiöaskareisiin.

Eeva, keittiön emäntä, naurahteli tyytyväisenä prosessia seuratessaan.

Paparazzimme Kalevi vaivihkaa kuvasi makkaran valmistusta, Erä-Ässistä taisi tulla tähtiä…

Tulos uuniin reiluksi puoleksi tunniksi ja eikun maistelemaan. Unkarilainen kuuluisa Unicum katkerolikööri maistuu sekä aperitiiviksi, että digestiiviksi!

”Ehkä hiukan enemmän läskiä”, ensivaikutelmana arveltiin. Toisaalta makkarassa on eräruuan aromi, vetäytyessään ehkä vielä hienostuu.

Paikallaolijat kiittelivät toisiaan hajaantuen kukin kotitantereille. Kotioloissa sitten mm. allekirjoittaneen raati totesi; tilkka öljyä, hirvimakkara pannulle,
tarjoillaan puolukkahillon kera. Vau!

Seppo Lindqvist

Kuvassa isä ja poika Taivalantti syöttävät keskittyneesti massaa suoleen ja paistettavaksi. Taustalla vaanii paparazzi Kale Pylvänäinen