Suomalais - ugrilais kansojen tutkijoiden yhteistyö rohdoskasvitutkimuksen parissa

B. Galambosi.
MTT - Mikkeli

Mikkelissä toimivan MTT:n tutkimusaseman tutkijat ovat solmineet tieteellisiä kontakteja Venäjän Komin Tasavallan pääkaupungissa, Syktyvkarissa, Venäjän Tiedeakatemian Komin Tiedekeskuksen Biologian Laitoksen tutkijoiden kanssa.

Yhteistutkimuksen kohde pääasiassa ruusujuuri, joka on luonnon kasvi sekä Suomen Lapissa, että Pohjois-Uralissa ja Norjassa. Ruusujuuren tutkimus on harjoiteltu Mikkelissä yli 10 vuoden ajan. Eri alueelta hankittu ruusujuurien vertailututkimusten tulokset julkaistiin v. 2004 Mikkelissä järjestetty Venäjän 7. Phytopharm Congressissa, ja Karilan ruusujuurikokeissa on vierailut komialisten tutkija. Silloin solmittiin yhteistyön sisältöä.

Komilaisten tutkijoiden edustaja on Dr. Prof. Vladimir Volodin, syntyperäinen komilainen, ja tällä hetkellä hän johtaa Komin Tutkimuskeskuksen Biokemian laboratoriota.

V. 2005 marraskuussa järjestettiin valmistelukokousta Syktyvkarissa, joiden teema oli tieteellisen yhteistyön laajentaminen. Kokousten tuloksena v. 2006 valmisteltiin uusi ja hyväksytty tutkimushanke, joiden rahoittaja on EU:n Barentsin alueen Interreg rahasto. Kahden vuoden hanke koota yhteen komilaisten, norjalaisten ja suomalaisten ja unkarilaisten yrttitutkijoita .Unkaria edustaa B. Galambosi Mikkelistä ja suomalaisia tutkijat ovat MTT:n Rovaniemelle sijaitsevalta Apukan tutkimusasemalta.

Komin vierailujen aikana tutustuttiin 5-6 komin kansalaisen tutkijoihin. Keskusteluissa tuli esille kiinnostusta yhteistyön laajentumisesta , mm. kulttuuri ja historian alalla. Kiinnostava teema olisi kansanomaisten lääkintätapojen säilyminen, rohdosyrttien perinteinen käyttö komilaisten, suomalaisten ja unkarilaisten kansojen keskuudessa.
Vuodelle 2007-2008 solmittu tieteellinen yhteistyö ja toimivat henkilökohtaiset kontaktit antavat mahdollisuudet suomalais - ugrilaisten kansojen edustajia laajempaan yhteistyöhön Mikkelissäkin .

Mikkeli, 24.1.2007.

Suomalais-ugrilais tutkijoiden tapaamiset Komin Tasavallassa

Unkarilainen kirjallisuus Mikkelin kirjastossa

Oma latu kullan kallis

Unkarin kansallislaulu.pdf

Galambosi-Kaksoisagenttina.pdf


1. Millainen maa on Unkari
2. Unkarilaisen keittiön historia
3. Makkaran perinteet Unkarissa
4. Yrttiliköörit unkarilaisittain
5. Jouluperinteet Unkarissa
6. Mitä on Hungarikumi
7. Kaksi kirkkorakentajaa Suomessa ja Unkarissa
8. Unkarin kansallislaulu
9. Paprikan historia ja käyttö Unkarissa
10. Unkarilaisia lehtimausteita I. maustemeirami, kesäkynteli, tilli
11. Unkarilaisia lehtimausteita II. rosmariini, rakuuna
12. Unkarilaisia siemenmausteita - sinappi, kumina, mausteunikko
13. Unkarilaisia juurimausteita - sipuli, valkosipuli, persilja, piparjuuri
14. Yrttien kotitarveviljely Suomessa
15. Yrttiviljelyn uudet tuulet kotipuutarhassa
16. Paavo von Pandy -Lapin suurlähettiläs
17. Istvan Biro - Maatalousoppilaitoksen rehtori
18. Bertalan Galambosi -yrttitutkija MTT:ssä

Elämäntyö sujahti kansiin, Kaupunkilehti 21.3.2019

kultainen ansiomerkki Bertalanille 26.3.2019